Cikkünk célja, hogy bemutassuk olvasóink számára a nemsokára elkezdődő UEFA Futsal Cup berettyóújfalusi fordulóján részt vevő ellenfeleinket. Íme a lista:

FC APOEL Nicosia, Ciprus

A nicosiai csapat anyaklubját 1926. november 8-án alapították, és ma már 13 szakosztállyal rendelkezik az APOEL. A futsal mellett jelen vannak a labdarúgásban, a férfi és női kosárlabdában, röplabdában, asztaliteniszben, íjászatban, úszásban, vizilabdában, kerékpározásban, bowlingban és futásban. Az évek során az APOEL az egyik lejelentősebb ciprusi klubbá fejlődött, hiszen rengeteg érmet begyűjtöttek a különböző versenysorozatokon, erős a jelenlétük a szigetország sportéletében.

A klub megalapításának színhelye 1926. november 8-án Charalambos Hadjioannou cukrászata volt, ahol 40 ember gyűlt össze abból a célból, hogy lefektessék egy új egyesület alapjait. A nevük előbb még csak POEL (Podosferikos Omilos Ellinon Lefkosias, a nicosiai görögök futball klubja) volt, de néhány év múlva elé került az “A” betű, az Athletic rövidítéseként. Amikor a klub megálmodói és alapítói (G. Poulias, A. Artemis, Ch. Pikis, Ch. Simeonides, Cr. Karditsas and O. Kyriakides) összegyűltek Artemis lakásában az első alkalommal egyáltalán nem fordult meg a fejükben, hogy Ciprus egyik legsikeresebb klubjának elindításában vesznek részt.

Futsal: A különböző egyéni és csapatsportokban már sikeres és elismert klubnak számító APOEL 2012-ben indította el futsal szakosztályát, s rögtön az első osztályban szerepelt a gárda. Jól is szerepeltek, és az első idény tapasztalataival felvértezve a második idényüket, a 2013-14-es évet már bajnoki címmel és kupagyőzelemmel zárták. 21 győzelemmel és 3 vereséggel gyűjtötték be a bajnoki aranyat, 157 gólt szereztek és 57-et kaptak. A kupadöntőben pedig az Aratatot múlták felül 4-0-s győzelmükkel. Az UEFA Futsal Cup első körében szerepeltek, és az észt, a német és az albán bajnokot is legyőzve jutottak el a berettyóújfalui mini-tornára.

futsal1uefa

Slov-Matic Bratislava

A Slovmatic Fofo Bratislavát a Grendar testvérek alapították 1984-ben. A klub első 10 évében minden pozsonyi tornán és kupán részt vettek, de a számos szereplés ellenére sem könyvelhettek el sikeres időszakot. 1994-ben a klub új szponzorra talált a Slovmatic személyében, és ez fordulópontot jelentett a klub életében. Egyre jobban előtérbe kerültek és egyre nőtt a támogatásuk. 1998-ban léptek be a szlovák futsal elitjébe.

A nevükben szereplő FOFO rövidítés szabad fordításban annyit jelent, hogy “futsalőrültek” és ez a csapat emblémájává is vált. 2000-ben személyi változások történtek, sok idősebb játékos visszavonult, és új futsalosok kerültek az egyesülethez (Poluch, Subjak, Horvath, Balaz) Jött az igazi sikerek időszaka. 2000-ben kupagyőzelem, 2002-ben az első bajnoki cím. 2002 óta Szlovákia top klubjai között tartják számon őket, s a nemzetközio sikerek sem maradtak el. Az UEFA Futsal Cup Elit körében is rendszeres szereplők, az utóbbi 10 évben hatszor jutottak el Európa legjobb 16 csapata közé. A szlovák válogatott gerincét is a Slov-Matic adja, általában 10 futsalos szerepel tőlük a nemzeti csapatban.

uefafutsal2