„A Siker – Játék: minél többször játszol, annál többször nyersz. És minél többször nyersz, annál sikeresebben játszol.”

Sokak számára a „lehetetlen” létező szó. Pedig a lehetetlen nem más, mint félelem. Félelem attól, hogy valamit meg kell tenni, hogy teljesíteni kell, hogy ki kell lépni abból a komfortzónából, ami annyira kényelmes és megszokott. Erre nem mindenki képes, de bárki. Ezt a lehetetlent győzték le a MVFC Berettyóújfalu futsal játékosai, mikor a magyar bajnokságban győzedelmeskedtek az 5 éve óta tartó Győri uralom felett. Ennek eredményeképp a Mezei Vill. FC, a magyar futsal NBI bajnokaként részvételt nyert az UEFA Futsal Cup nemzetközi tornára. Az aranyérem egy áldás volt a csapatnak, de ekkor még nem sejtették, hogy ennél többre is képesek.

Az várva várt alkalom

A klub fennállása alatt kétszer ünnepelhetett bajnoki címet és rendezte meg az UEFA Futsal Cup csoport mérkőzéseit itt Magyarországon. Két alkalommal Debrecenben kényszerültek – szabályoknak nem megfelelő helyszín miatt – lebonyolítani a tornát. Mezei József, a klub elnöke, elkötelezettségét mutatva e sportág mellett és a jövőre gondolva elhatározta, hogy épít egy sportcsarnokot Berettyóújfaluban, a Morotva Ligetben. Európa szinten sem mindennapi, hogy egy sportcsarnokot szinte kizárólag a futsal otthonának építenek. A cél az volt, hogy Biharban is lehetőség legyen magasabb színvonalú rendezvények szervezésére. Évek teltek el, felépült a sportcsarnok. Azóta válogatott mérkőzések, kupák, konferenciák, koncertek helyszínévé vált a létesítmény.

Aztán eljött a várva várt alkalom. A Mezei fiúknak sikerült elhódítani a bajnoki címet az évek óta töretlen, külföldi játékosokkal tűzdelt győri ETO-tól. Az Öröm azzal tetéződött, hogy az UEFA jóváhagyta a csoportkör megrendezését Berettyóújfaluban.

bl1Magyar futsal NBI bajnokai 2013/2014

Az álom valóra vált, melyet a klub vezetősége évek óta dédelgetett már. A Pálfi István Rendezvénycsarnokban került megrendezésre 2014. október 2-án, 3-án és 5-én az UEFA Futsal Kupa 6. csoportköre. Nagy szó ez egy ilyen kis városnak, mint Berettyóújfalu.

A sikerhez vezető út

Az csütörtöki rajton a dán bajnok Vegakameratene ellen kezdett a magyar bajnok. A mérkőzés elején a hazaiak hamar magukhoz ragadták a kezdeményezést és irányították a játékot. A norvégok gyors kontrákkal próbáltak válaszolni. A 10. percben aztán a kezdeményező játéknak megjött az eredménye és megszerezték a vezetést az újfalui legények. Az eredmény a félideig már nem változott így a Meze-Vill egy gólos előnnyel vonulhatott a szünetre. A második félidőben felpörögtek az események. Sokkal pörgősebb lett a játék, ám a hazai csapatot nem zavarta meg az iram és félidő közepén a 26. és a 31. percben 3-0ra növelte az előnyét. Ezután a vendégek 5-4es játékra váltottak ami eredményesnek bizonyult ugyanis 3-2re sikerült szépíteniük. Az utolsó percekben volt még egy-két meleg pillanata az MVFC-nek de végül is sikerült megőrizni az előnyüket, és így győzelemmel kezdték a csoportkört.

A csoport második mérkőzésén a Mezei-Vill a ciprusi bajnokkal mérkőzött. A tét nagy volt, ugyanis akinek sikerül megnyerni a mérkőzést az óriási lépést tesz a továbbjutás felé. A ciprusiak az első nap vereséget szenvedtek a Slov-Matic csapatától érezhető volt hogy javítani akartak ezért nagy erőket mozgósítottak a mérkőzés elején. Ennek ellenére, a hazai csapatnak sikerült megszereznie a vezetést a 8. percben. Ezután az Apoel összeszedte magát, aminek meg is lett az eredménye a félidő előtt 2 perccel sikerült is egyenlíteni ezzel megszületett az első félidő utolsó találata. A második félidő elején ismét ciprusi nyomás kezdődött, ám öt perc eltelte után az MVFC átvette a játék irányítását aminek köszönhetően a 27. percben megszerezte a vezetést a magyar bajnok. A gólt követően ciprusi támadások következtek ám hősiesen védekeztek a haza legények így, egyenlíteniük nem sikerült. Hat perccel a vége előtt a vendégek vészkapus játékra váltottak. Sajnos az Apoel jól alkalmazta a vészkapus játékot így sikerült megfordítaniuk 3-2re a mérkőzést és az eredmény a lefújásig már nem is változott. Így a „mezei” legények a csatát elveszítették de a háborút még nem ugyanis az utolsó ha csodát tesznek és legyőzik az addig száz százalékos szlovák válogatottakkal tűzdelt Slov-Matic csapatát akkor felkerülnek Európa futsal térképére.

A nagy dobás

Eljött az utolsó nap. A szlovákok már biztos továbbjutóként és egyértelmű esélyesként léptek pályára, a Mezei-Vill-nek minden körülmények között győznie kellett a továbbjutáshoz, és ha ez sikerül akkor az első helyen juthatnak tovább Európa legjobb 16 csapata közé. Ez meg is látszott a hazai fiúkon, hiszen hatalmas rohamokkal kezdték a találkozót, ami meg is hozta a gyümölcsét és a hetedik percben megszerezték a vezetést. A megszerzett gól nem csillapította a srácokat és rá egy perce büntetőből növelték az előnyüket. Két gólos hátrányban kezdtek magukhoz térni a szlovákok egyre többet veszélyeztettek, de az eredmény a félidő végéig már nem változott. A második félidő eleje ismét hazai rohamokkal indult, de a vendégek most már hamarabb felpörögtek és góllal válaszoltak a félidő elején. A magyar bajnokot nem fogta meg a bekapott gól és növelte az előnyét. Ezután következtek a szlovák rohamok ám a mezei fal jól működött és állta a sarat. Következett a vészkapus játék, ebben nem remekelt az első két meccsen a hazai csapat, ám ezúttal ez sem fogott ki rajtuk, ugyanis az önfeláldozó mentéseknek és a töretlen lelkesedésnek köszönhetően még két góllal növelte az előnyét és így 5-1re megnyerte a mindent eldöntő mérkőzést. Ezzel bizonyítva, hogy a sportban nincsenek lefutott mérkőzések és minden megtörténhet.

bl2„A kikezdhetetlen kerek egész.”

A kizárólag magyar játékosokból álló Mezei-Vill csapata a szlovák bajnok felett aratott győzelmével továbbjutott az Elit körbe.

Az álom valóra vált

A Mezei-Vill FC ismét sporttörténelmet írt. Ez a siker a klub történetének legnagyobb dicsősége. Az MVFC futsalosai megmutatták milyen a mélyből talpra állni és a legmagasabbra emelkedni, ugyanis csoportelsőként jutott tovább az UEFA Futsal Cup hazai rendezésű csoportköréből, s így beírta magát Európa legjobb 16 csapata közé.

bl3A Mezei-Vill csoportelsőként jutott tovább a Main Round-ból

Az elmúlt napok történései sok mindenre felhívják a figyelmet. Egy sportágra, mely érdemes rá, hogy nagyobb figyelmet kapjon, hiszen sikereket sikerekre halmoz. Az akaraterőre, kitartásra mely példaértékű. Elkötelezettségre, mely nélkül ez nem valósulhatott volna meg. Emberekre, akik nagy dolgokat hajtanak végre, kiket a történelem hősöknek nevez.

Mezei József a csapat elnöke így vélekedett a csoportkör után.

„Nagyon őrülök a továbbjutásnak! A ciprusiaktól elszenvedett vereség után azt mondtam a fiúknak, hogy egy csatát elveszítettünk, de van még egy esélyünk, s ha összedrótozzuk magunkat, akkor a háborút még megnyerhetjük! Sikerült! Azt hiszem egy szép emléket nyújtottunk ma Berettyóújfalunak, amit a Nemzeti Sport úgy említett, hogy az ”európai Berettyóújfalu”.

Az alábbiakban a Hajdú Bihari Napló, az MVFC csapatkapitányával készített interjúját olvashatják.

„– Nyugodt szívvel kijelenthető, a Mezei-Vill FC történetének ez az eddigi legnagyobb sikere, ehhez hasonló eredményt még soha nem értünk el. A BL-csoportkörből eddig nem jutottunk túl, hat meccsen mindössze egyetlen győzelmet arattunk, most viszont első helyen kvalifikáltuk magunkat a legjobbak közé – kezdte a beszélgetést Trencsényi János, a gárda csapatkapitánya. – Amikor tavaly a magyar bajnokság döntőjében három meccsen legyőztük az esélyesebbnek tartott Győrt, akkor azt mondták, illetve mondtuk, hogy erőn felül teljesített a gárda. Most a szlovák válogatott gerincét adó Slov-Matic Bratislava együttesét győztük le a továbbjutásért 5–1-re, s ez a diadal is csakis úgy jöhetett létre, hogy túlszárnyaltuk önmagunkat. Viszont, ha ilyen sokszor nyújtunk kiemelkedő teljesítményt, akkor el kell gondolkoznunk, hogy többre vagyunk képesek annál, mint amennyit hiszünk magunkról.

Színtiszta magyar csapat

Trencsényi a klub alapítása után pár hónappal érkezett Berettyóújfaluba, így valamennyi siker, magyar bajnoki elsőség, Magyar Kupa-diadal, illetve most már nemzetközi kupabravúr aktív részese volt, ezért tisztán látja, mi áll a hétvégi siker mögött.

– Korábban voltak légiósaink, akikkel egyénileg erősebbek voltunk, de csapatként nem úgy funkcionáltunk, ahogy kellett volna. Most viszont csak magyarok alkotják a Mezei-Villt, s igazi csapat vagyunk, a sikerünk titka a küzdőszellem és az akarás. Csúszunk-mászunk a pályán, s bizonyítottuk, ez sikerre vezet. Egységet alkotunk, egy olyan kerek egészet, ami szinte kikezdhetetlen – fogalmazott Trenyó, aki kiemelte az elnök és a tréner fontosságát.

– Ez a siker nem jöhetett volna létre az elnökünk,Mezei József támogatása nélkül, aki mindent megteremt ahhoz, hogy csakis a futsalra összpontosítsunk. Elévülhetetlen érdemei vannak az eredményességben Turzó József vezetőedzőnek, aki a nemzetközi futsal tekintetében is naprakész, felkészültsége kiemelkedő a taktika terén. José – mert ez a beceneve az edzőnknek – három éve vezeti a gárdát, s az általa elért sikerek önmagukért beszélnek. De igazából ez a diadal a komplett csapaté, hiszen a buszsofőrtől kezdve a játékosokon át a vezetőségig és a drukkerekig mindenki becsülettel tette a dolgát.

– A vasárnapi siker után fantasztikus volt látni a szurkolóink ünneplését, nem lehet sem elmondani, sem leírni azt az érzést – éppen ezért nagyon boldog vagyok, hogy átélhettem! Van az a mondás, miszerint jobb adni, mint kapni, s ezzel teljes mértékben egyetértek. Örömet tudtunk okozni az embereknek, s ehhez fogható nagyszerű élmény kevés van – vélekedett a csapatkapitány. „

/ Forrás: HAON/

Elit round – A sorsolás

Október 17.-én Nyonban elkészítették az UEFA Futsal Cup Elit körének csoportbeosztását. A magyar bajnok ha lehet ilyet mondani nem a legkönnyebb csoportba kerül. Ellenfelei a címvédő és többszörös spanyol bajnok, világklasszis játékosokat felvonultató Barcelona, a nagyszerű spanyol játékosokkal rendelkező angol BAKU United, és az ukrán válogatott háromnegyedét adó Lokomotiv Harkov csapatai lesznek. A csapat Barcelonába utazik, ők kapták meg a csoport rendezését melyet egy gyönyörű 7500 férőhelyes csarnokban fognak megrendezni. A Mezei-Vill játékosai nem elkeseredettek a nehéz sorosolás miatt, ugyanis világklasszis játékosokkal mérhetik össze tudásukat egy olyan országban ami a futsal egyik őshazájának tekintő. Elmondásuk szerint minden perc ajándék lesz az elit körben, hisz Európa legjobb futsálosaival találkozhatnak, amibe – valójában – immár ők is beletartoznak. Bíznak benne, hogy kiváló erőt képviselő csapatok ellen is helyt tudnak majd állni.