Pálfi István Rendezvénycsarnok története

Papp János, a 2003-ban alakult Morotva Egyesület elnöke beszédében az elmúlt évekre tekintett vissza. Annak idején, egy szalvétapapíron született meg a csarnok ötlete. A 2005 őszén, Pálfi István európai parlamenti képviselő által lerakott szabadidős központ egységei – körépület, csónakázótó, műfüves pálya – és a 2009 decemberében elkezdődött rendezvénycsarnok építése – mind-mind az álmok valóra válását jelzi, és hamarosan indulhat a rekreációs központ építése is.

Muraközi István polgármester szerint egy újabb csoda születésének lehetnek tanúi nemcsak a városlakók, hanem a térség polgárai is. Az egyesület sikerrel pályázott a közel 300 millió forintos, vissza nem térítendő pályázatra, s ugyanennyit tett hozzá önerőként ahhoz, hogy egy valóban XXI. századi követelményeknek megfelelő rendezvénycsarnok nőjön ki a város szentmártoni részén. Példás gyorsasággal készült el a létesítmény, pedig sokan kételkedtek az alapkő letételekor a megvalósításban.

mezeicsarnok_1

– Ma már látszik: egyre szebb, barátságosabb a Morotva Liget. Elismerés illeti a civil szervezetet, amiért ekkora terhet bevállalt, annak érdekében, hogy kulturális szórakozási, sportolási lehetőséget nyújtson azoknak, akik igénybe fogják venni. Újfalu mindig is központja volt a térségnek, oktatási, egészségügyi vonatkozásban, ám ezután a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségét is kínálja az ide látogatóknak. A Pálfi István nevét egy hét múlva felvevő rendezvénycsarnok méltó a bihari térséghez, ám teljessé csak a megtöltendő tartalommal válik – fogalmazott beszédében Muraközi István.

10631674_842696245765109_901118000_o

Mezei József, a kivitelező ügyvezetője is szólt a jelenlévőkhöz. Fontos mérföldkőnek nevezte a rendezvénycsarnok elkészültét, mellyel Berettyóújfalu Bihar kiemelkedő központja lehet, ám az sem elhanyagolandó, hogy az itt megvalósuló beruházások egyúttal munkahelyet is teremtenek az itt élőknek.

– Eddig csak befektettünk, de bízunk abban, hogy a kormány támogatásával a munkahelyteremtés is megvalósul. A hamarosan megépülő szálloda legalább 60-80 embernek nyújt majd folyamatos munkát – mondta el Mezei József.

Az ügyvezető szólt a csarnok építése közben adódott nehézségekről is, ami hátráltatta a kivitelezést, hiszen a Berettyó holtágában és a tavalyi rendkívül csapadékos időjárás következtében kitolódott az építkezés befejezése.

mezei3

Tóth Attila, a megyei közgyűlés alelnöke, megnyitó beszédében a jó szándékú civilek erőfeszítését kiemelve gratulált a városnak. Mint fogalmazott, a debreceni Főnix után a Bihari Rendezvénycsarnok a megye legszebb, legnagyobb hasonló létesítménye.

– Mindenki számára zsinórmérték lehet, hiszen jó irányban halad, s jó kezekben van a város. Az utóbbi beruházások láttán pedig Kis-Ausztriában érezhetjük magunkat, s ez mindenképpen megelégedéssel tölt el bennünket – mondta zárszavában az alelnök.


Pontos elérhetőség:

Pálfi István Rendezvénycsarnok
4100 Berettyóújfalu, Nadányi utca vége