A Mezei-Vill FC egy felejthetetlen mérkőzésen 5-1-re legyőzte a szlovák bajnokot és csoportelsőként bejutott Európa legjobb tizenhat csapata közé!

A Berettyóújfaluban lebonyolított UEFA Futsal csoportkör harmadik, szombati napján pihenő volt a csapatoknak. Voltak, akik kihasználták ezt a kis szabadidőt és a környékkel ismerkedtek és voltak, akik inkább ténylegesen pihentek, de valójában így vagy úgy, de valamennyien a vasárnapi záró mérkőzésekre készültek.

Az első találkozón a norvég és a ciprusi bajnok lépett pályára. A nevükkel ellentétesen egyáltalán nem vegetáriánus északi gárda két vereséggel és minimális továbbjutási eséllyel, míg a szigetországiak egy győzelemmel és egy vereséggel, valamint meglehetősen nagy továbbjutási sansszal várhatták az utolsó kétszer húsz percet. A papírforma az APOEL mellett szólt, az internetes fogadóirodák nagy pénzt kifizetését ígérték már a döntetlenre is.

Esélyek ide vagy oda, a Vegakameratene hatalmas lendülettel indította a találkozót és Ovesen révén már a harmadik percben a vezetést megszerezte (0-1). A gólt még ki sem heverték a ciprusiak, amikor Wiseth kettőre növelte csapata előnyét (0-2). Az Apoel csak a félidő felére talált magára és innentől, szép lassan a játék irányítását is átvették. A tizennegyedik perc legelején sikerült Xaxa találatával szépíteniük is (1-2). A 18. percben Alexiou összeszedte a második sárgáját is, így a norvégok emberelőnyhöz és egyben nagy lehetőséghez jutottak, hogy ismét két gólra növeljék előnyüket. Ezen a szinten az ilyen alkalmakat illik kihasználni, így volt ez most is, az emberfórt Thomas Klaussen váltotta gólra (1-3).

A második játékrészben lüktető tempót és feltüzelt szigetországiak láthattunk. A félidőről, de valójában egész mérkőzésről elmondható, hogy mind a ciprusi, mind a norvég oldalon rendkívül sok volt a gólszerzési kísérlet, az előbbi 36, míg az utóbbi 24 esetben próbálkozott meg bevenni az ellenfele kapuját a negyven perc alatt. A 28. percben aztán sokadik Apoel helyzetből újabb gól született, ezúttal Christodoulou talált a hálóba (2-3). A meccs utolsó két percében támadásban mindkét gárda öt a négy elleni felállásra váltott. Az utolsó percben végül Carrasco döntetlenre mentette a találkozót (3-3).

APOEL – Vegakameratene 3-3 (1-3)

Pálffy István Rendezvénycsarnok – Berettyóújfalu

2014. október 5 – 14:00

Vezette: Sebastian Stawicki (POL), Aleksandras Sliva (LTU), Francisco Diaz (ESP)

APOEL: Chrysanthos Evripidou – George Alexiou, Léo Feitoza, Christos Iaсovou, Nuninho

Csere: George Christofi, Kyriacos Leivadiodis, Giorgos Toumazis, Christos Stylianou, Savvas Omirou, Christos Christodoulou, Xuxa, Jonathan Carrasco

Edző: George Platis

Vegakameratene: Rakvaag – Ravlo, Wiseth, Thomas Klaussen, Haugen

Csere: Flatabø (kapus), Høvik, Nordby, Kristoffersen, Moen, Ovesen, Tor Klaussen, Grimsø, Fossli,

Edző: Kai Barda

Gólszerzők: Xuxa 13:00, Toumazis 27:38, Carrasco 39:16 ill. Ovesen 2:37, Wiseth 3:45, Thomas Klaussen 18:56

 

A második találkozó a már felfokozott hangulatban várt Slov-Matic – MVFC-Berettyóújfalu mérkőzés volt. A hazai csapat pénteken nyert derbit veszített el, így ezen a meccsen a vereség a kiesést jelenthette volna. Ezzel szemben a szlovákok már biztos továbbjutóként nyugodtan és magabiztosan léphettek pályára. Akárcsak a torna, a találkozó esélyesei is egyértelműen a pozsonyiak voltak. Ennyit a papírformáról…

A mérkőzés Mezei rohamokkal kezdődött. Már a második percben komoly helyzet adódott Trencsényi előtt, de az még kimaradt. A hetedik percben egy Lovas-Trencsényi összjáték végén utóbbi lövése a kupafáról pattant ki, nagy ziccer volt. A nyolcadik percben azonban már a szlovákokon a léc sem tud segíteni. Gál jobbról, éles szögből vette be a Slov-Matic kapuját (0-1). A hangzavar még le sem csillapodott a csarnokban, amikor Gašparovič szabálytalankodott a hatoson belül, amiért a játékvezetők büntetőt ítéltek. A hatost Trencsényi magabiztosan értékesítette (0-2). A hazai csapat a kétgólos vezetés tudatában sem vett vissza a tempóból, így előbb Rábl, majd Nagy Tamás előtt adódott újabb helyzet. A félidő második felére kiegyenlítettebb lett a játék, a szlovákok is egyre többször veszélyeztettek, de a szünetig már nem változott az eredmény.

A második félidő bár újra egy Mezei akcióval kezdődött, azonban első percek egyértelműen a szlovákoké volt és bizony a 22. percben nálunk is be kellett segítenie a kapufának. Négy perc elteltével végre kijöttünk a szorításból, mikor Rafaj megszerezte a vendégek szépítő találatát (1-2). Hozzátartozik a mérkőzés képéhez, hogy a Slov-Matic a második húsz percet egy teljesen friss sorral kezdte meg, vagyis a négy pályán lévő mezőnyjátékosból senki nem játszott az első félidőben. A fizikai állapotbeli különbség azonban nem sokáig jelentett előnyt a mezőnyben. A 27. percben a roppant agilisan játszó Rábl kisodródva, szinte az alapvonalról megszerezte a Mezei harmadik gólját (1-3). Talán az északi szomszédjaink csak ekkor hitték el azt, hogy ezt a mérkőzést el is veszíthetik, mert ezt követően hatalmas tűzijátékot rendeztek a kapunk előtt. A félidő közepére ismét kiegyenlítettebb lett a játék, melyet aztán újabb szlovák helyzetek követtek. Ekkor Tihanyinak bőven akadt dolga, akit egy akció végén ápolni is kellett. A 36. perctől a Slov-Matic is bevetette ellenünk a vészkapus játékot. Míg a bajnokságban csupán egyetlen gólt kaptunk eddig ily módon, addig ezen a tornán az összesen beszedett ötből négyet. Ám ezúttal jól zárt a Mezei fal, sőt egy megszerzett labdát a 38. percben Rábl a saját térfeléről az üres kapuba rúgta (1-4). A berettyóújfalui közönség ekkor már az extázis szélén állt, minden szlovák akciót hangos füttyel és fújolással, míg minden hazai labdaszerzést, passzt vagy megmozdulást fülsiketítő ovációval fogadott. Az utolsó két percben a publikum már felállva ünnepelte a kedvenceit és a fantasztikus győzelmet. A szlovák bajnoknak a kegyelemdöfést Rábl adta meg, aki nyolc másodperccel a vége előtt begurította a labdást a Slov-Matic üresen hagyott kapujába (1-5).

A Mezei-Vill FC a ma ismét megmutatta, hogy a sportban nincsenek előre lefutott mérkőzések és olykor az esélytelenek győzhetnek, ha azért kellő akarattal és alázattal megdolgoznak. Ám nem csak ez a vidéki kiscsapat vizsgázott ma jelesre, mert ugyanakkor ez a méltánytalanul kevés nyilvánosságot kapó sportág is újra bebizonyította, hogy igen is sokkal több figyelmet érdemelne!    

Slov-Matic – MVFC-Berettyóújfalu 1-5 (0-2)

Pálffy István Rendezvénycsarnok – Berettyóújfalu

2014. október 5 – 16:15

Vezette: Francisco Diaz (ESP), Maksim Dzeikala (BLR), Aleksandras Sliva (LTU)

Slov-Matic: Mário Gašparovič  – Dušan Rafaj, Peter Kozár, Ladislav Mikita, Peter Haľko

Csere: Peter Brndiar (kapus), Gabriel Rick, Tomáš Drahovský, Matúš Kyjovský, Anton Brunovský, Martin Rejžek, Marek Bahna, Michal Seidler, Gabriel Bartošek

Edző: Ján Janik

MVFC-Berettyóújfalu: Tihanyi – Trencsényi, Nagy, Lovas, Rábl

Csere: Mezei (kapus), Szabó, Komáromi, Dávid, Sánta, Birinyi, Fehér, Gál, Siska

Edző. Turzó József

Gólszerzők: Rafaj 24:37 ill. Gál 7:09, Trencsényi 8:17 (büntetőből), Rábl 26:36, 37:18, 39:5

Turzó József (MVFC): Mint ahogyan az elmúlt napokban többször is beszélgettünk róla, most is bebizonyosodott, hogy egy csapat számára mennyire fontos a mentális felkészülés.  Sikerült rendbe raknunk a védekezésünket, kicsit más rendszerrel játszottunk, mint az elmúlt két nap. Ezúttal nagyon jól működött a védelmünk, amiből aztán rengeteg támadást tudtunk indítani. Azt hiszem, ez volt a kulcsa az egésznek, a védekezés és az ahhoz való alázat megvolt a srácokban. Igazi csapatként játszottunk és így meg tudtuk nyerni a mérkőzést. A szlovák gárda egy nagyon jó együttes, derekasan tették is a dolgukat, ám úgy éreztem, hogy nem találták a nyitját a mi védekezésünknek. A végén megpróbálkoztak az öt a négy elleni játékkal is. Tanultunk a korábbi hibáinkból, és megbeszéltük azt is, hogy mi tudjuk, hogy ilyenkor mit kell tenni, milyen döntéseket kell hozni bizonyos támadásbeli felállásokra és most jó döntéseket hoztunk. Minden egyes játékosom kitette a szívét a pályára.

Mezei József (MVFC): Nagyon őrülök a továbbjutásnak! A ciprusiaktól elszenvedett vereség után azt mondtam a fiúknak, hogy egy csatát elveszítettünk, de van még egy esélyünk, s ha összedrótozzuk magunkat, akkor a háborút még megnyerhetjük! Sikerült! Az hiszem egy szép emléket nyújtottunk ma Berettyóújfalunak, amit a Nemzeti Sport úgy említett, hogy az ”európai Berettyóújfalu”.

Győzelmével a Mezei-Vill FC megnyerte a minitornát és csoportelsőként bejutott Európa legjobb tizenhat csapata közé!

A csoport végeredménye:

H. Csapat M Gy D V RG KG GK P
1. MVFC Berettyóújfalu 3 2 0 1 10 6 4 6
2.  Slov-Matic Bratislava 3 2 0 1 9 6 3 6
3. FC APOEL Nicosia 3 1 1 1 7 10 -3 4
4. Vegakameratene 3 0 1 2 5 9 -4 1

 forrás: berettyohir.hu