“Mint gyermek, aki már pihenni vágyik

és el is jutott a nyugalmas ágyig

még megkérlel, hogy: „Ne menj el, mesélj” –

(igy nem szökik rá hirtelen az éj)

s míg kis szíve nagyon szorongva dobban,

tán ő se tudja, mit is kíván jobban,

a mesét-e, vagy azt, hogy ott legyél:

így kérünk: Ülj le közénk és mesélj.”

József Attila: Thomas Mann üdvözlése (részlet)

A Bajnokok Ligája utolsó napján két olyan szakember tartott előadást Berettyóújfaluban, akiknek a nevét mindenki ismeri, aki bármilyen szinten járatos a futsal világában. Ez a két név most is sokakat megmozgatott a magyar futsaltársadalomból, sokan eljöttek a péntek délelőtti programra. Kozma Mihály köszöntő szavai után jöttek a meghívottak előadásai, tolmácsként Farkas Norbert segített.

Kaká, a Kairat Almaty vezetőedzője a pályafutásán keresztül mutatta be edzői és a futsalról alkotott hitvallását. Azt a prezentációt hozta el, amelyet az edzőképzések során is bemutat Oroszországban, Azerbajdzsánban vagy Kazahsztánban. A kezdetekről elmondta, hogy játékosként Oroszországban azt érezte, hogy az edzők nem mondanak nekik pontos instrukciókat, ösztönből kellett játszaniuk. Így elkezdte egyre tudatosabban figyelni a játékot, tapasztalatait rendszerbe foglalva a pályán is, mint edző irányítani társait, s pályafutása végén nem volt kérdés, hogy tréner szeretne lenni. Az edzőképzéseken az elméletet rengeteg videóval és gyakorlati esettel szemlélteti és mindenki látogathatja edzéseit, aki tanulni szeretne tőle.

Javier Lozano  – a Joma Magyarország és Szendrei József segítségével jött el hazánkba előadást tartani, aki az utánpótlásképzésről beszélve mutatta be a futsal lehetőségeit a nagypályás labdarúgás mellett, azt segítve. Kitért arra, hogy gyermekkorban nagyon fontos a sok labdaérintés kis területen, amire a futsal kiválóan alkalmas. Kiemelte a kreativitás fontosságát, s azt, hogy dönteni kell megtanítani egy fiatalt. Arra is rámutatott, hogy a hibától nem félni kell, hanem egy fejlődési folyamat természetes részeként kell rá tekinteni. Előadása során kitért a Real Madrid utánpótlás központjának vezetőjeként szerzett tapasztalataira, s a spanyol válogatottnál eltöltött időszakból is bőven hozott példákat, gazdagon illusztrálta beszámolóját. Említette a José Antonio Camachoval való együttműködését a 2002-es labdarúgó világbajnokságon a nagy pályás spanyol válogatott mellett, ahol a futsalból átemelt elemekkel dolgozta ki a csapat pontrúgásait, elsőként alkalmazva zárást a labdarúgásban. Raúl vagy Kike példáján keresztül pedig kiemelte, hogy a nagyság lehetősége két ilyen gyermekkorban teljesen átlagos képességű sportolóban is megvan, csak ezt időben és jó szemmel ki kell szúrni.

  

Az, hogy ez a két szakember elfogadta a meghívásunkat jelzi elhivatottságukat a sportág iránt, s mutatja, hogy ezt a kis magyar futsal közösséget is komolyan veszik, mert ebben a sportágban mindenki járhat külön utat, de a cél közös: A FUTSAL.

Mezei József, az MVFC Berettyóújfalu Elnöke az előadások után köszönetét fejezte ki Lozano Úrnak, hogy eljött Berettyóújfaluba, előadást tartott és megtisztelte jelenlétével a tornát is. Lozano helyesbítve válaszolt, és azt mondta ez fordítva van, Ő tartozik köszönettel Mezei József és csapatának a sok lelkiismeretes munkáért illetve hogy ennyit tesz azért, hogy ez az Európa és Világ sportág egyre jobb legyen.